Befőzés kisokos: Mit mikor érdemes üvegbe zárni? A befőzés művészete nem csupán a gyümölcsök és zöldségek tartósításáról szól, hanem arról is, hogy a legjobb ízeket és textúrákat zárjuk el a jövő számára. Íme néhány tipp, hogy mikor és mi kerüljön az üve


Befőzés: kezdők és haladók számára egyaránt! Hasznos tanácsokkal szolgálunk azoknak is, akik úgy érzik, hogy a gyümölcsök ára megfizethetetlen.

Itt az ideje a befőzésnek! Ilyenkor valami ősi ösztön aktiválódik bennünk, és sokan nekiállnak, hogy eltegyenek néhány üveg ízletes befőttet vagy lekvárt. A gyümölcsök sorra érik be, ilyenkor pedig nem kell sokat gondolkodnunk azon, mit is nassoljunk: természetesen gyümölcsöt! Elhatározzuk, hogy ezentúl egész évben így teszünk, hiszen a gyümölcs nemcsak ízletes és tápláló, de jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, mint a sütik vagy a magvak, és mindig kéznél van. Mégis, valahogy a dolog rendre megbicsaklik, mert az alma, a narancs és a banán nem tudja elérni a dinnye, a barack vagy a szilva édes és zamatos ízét.

Természetesen az emberiség mindig is tartalékolásra volt berendezkedve, a különböző termések tartósítása mindig is az asszonyok ősi tudása volt. Vermeltek, befőztek, aszaltak, eltettek olajban ecetben és sóban, hogy télen is legyen mit enni a liszten meg a zsíron túl.

Habár most már tényleg mindent lehet készen kapni, a befőzés továbbra sem ördögtől való, sőt! A mostani gyümölcsárak mellett persze leginkább azt főzünk be, ami megterem. Ha viszont meg kell venni a gyümölcsöt, már jóval kevésbé vagyunk lelkesek. A tartósítás azonban mégiscsak jó dolog. Egyrészt, ha van otthon befőtt és lekvár, akkor meg is fogjuk enni, míg ha meg kell venni, hogy is mondjam, az árcédula könnyen eltántorít. És hát, végeredményben mégiscsak olcsóbb lesz a saját befőtt, mint a bolti.

Manapság egyetlen gyümölcs sem követi a hagyományos évszakokat, és igazán nehéz lenne olyan naptárt készíteni, ami pontosan megmutatja, mikor érik a különféle gyümölcsök. Az év bármelyik hónapjában találkozhatunk a legkülönfélébb ízekkel, és az egyes gyümölcsök szezonjának meghatározása szinte lehetetlenné vált.

Régen tudtuk, hogy az őszibarack és a szilva az őszi hónapokban érik, míg a dinnye a nyár egyik ékessége. Ehhez képest mostanában már hetek óta tart az őszibarackszezon, és a szilva is hamarabb megérik a szilvás gombóchoz, mint ahogy a krumpli elérné a megfelelő méretet. Ez bizony hatalmas öröm, köszönhetően a gyümölcsnemesítők munkájának, hiszen így a gyümölcsszezonszéles spektrumát élvezhetjük.

Ezért nem érdemes kétségbeesni, ha éppen egy gyümölcs ára az egekbe szökik. A mai világban már nem az a gyakorlat, hogy a termés idején főzünk be, hanem inkább akkor, amikor az árak kedvezőbbek. Például három-négy héttel ezelőtt a sárgabarackot még 2500 forint körüli áron kínálták, míg mostanra már 1500 forintért is hozzájuthatunk. Bár ez az összeg még mindig elég borsos, de hát mi az, ami nem az manapság?

Gyakorlati jó tanács: ha szeretnél befőzni, legyen a piac a jó barátod! Érkezz lehetőleg jó korán, még mielőtt elvisznek mindent az orrod elől! Mérd fel a kínálatot és ha valami érdekeset találsz jó áron, csapj le rá!

A befőtt készítéshez a még kemény, de már kezdődően érett gyümölcsöket érdemes választani, míg a lekvárhoz a valóban tökéletes, puha és maximális cukortartalmú példányok a legjobbak. Az aszalás és fagyasztás szempontjából is a hibátlan, érett gyümölcsök az ideálisak. Tehát lényegében a gyümölcsök csúcsformáján túl, amikor már elérték a legmagasabb érettségi szintet, azokat használjuk fel lekvár készítéséhez. A pálinkáról pedig egy másik alkalommal mesélünk, hiszen annak is megvan a maga művészete.

Érdemes tudni, hogy a legtöbb gyümölcs utóérő. Ez azt jelenti, hogy leszedés után is érik még, vagyis, ha kissé kemény szilvát sikerült vásárolni, de lekvárt szeretnél főzni belőle, az idő neked dolgozik. Ha viszont befőttet szeretnél készíteni belőle, akkor nem érdemes sokat várni az elrakással.

Egy igazán értékes ötlet lehet, ha gyümölcsfát ültetsz a kertedbe! A faültetés nemcsak kellemes látványt nyújt, hanem számos előnnyel is jár. Az árnyék, amit a fa biztosít, kellemes pihenőhelyet teremt a forró nyári napokon. Emellett élőhelyet ad a madaraknak, akik segítenek a kártevők kordában tartásában, miközben a levegő tisztábbá válik. A fa megfogja a port, és csökkenti a talajeróziót, ezáltal segít megőrizni a vízforrásokat is. Ráadásul, ha a fa végül gyümölcsöt is hoz, az igazán édes jutalom lesz a fáradozásaidért!

Ha viszont se kedved, se lehetőséged gyümölcsfát nevelni, akkor még mindig jóban lehetsz azokkal, akiknek mindkettő van. A mi utcánkban például júliusban elindul a gyümölcs cserebere. Ez rendkívül praktikus dolog, mivel én például őszintén nem tudom, mihez kezdenék annyi fügével, amennyi megterem, így viszont a nagy része meggyé, cukkinivá, almává és őszibarackká alakul a szomszédköri csereberében.

Ha végképp nem találkozol megfizethető gyümölcsökkel, érdemes elővenned a túrabotodat és hoznod egy kosarat! Jelenleg a fosókaszilva érik, amelyből ízletes lekvárt készíthetsz, és az erdei vadszeder is szépen fejlődik. Az utóbbi bőven elérhető szeptemberig, hiszen az indái mindenhol ott vannak, csak le kell hajolni érte.

A fosókaszilvának számtalan népi neve van: potyóka, mirabolán, vadszilva, stb. Lehet kéket, lilát, feketét és sárgát is találni. Akkor jó, ha finom, ez ilyen egyszerű.

Related posts