Ez a hétköznapi gyümölcs hozzájárulhat a fogíny egészségének megőrzéséhez, segítve ezzel a fogágybetegségek megelőzését.


Októberben a São Paulo Állami Egyetem Araraquara Fogorvostudományi Karának kutatói izgalmas felfedezéseket tettek közzé az Archives of Oral Biology című folyóiratban. Tanulmányuk alapján a morin nevű természetes növényi kivonat ígéretes megoldást jelenthet a fogágybetegségek kezelésében. Érdekesség, hogy a morin olyan hétköznapi élelmiszerekben is jelen van, mint az alma, így nemcsak hatékony, hanem könnyen elérhető alternatívát is kínálhat a szájhigiénia javítására.

A kutatók nyilatkozatukban hangsúlyozták, hogy a fogágybetegség, vagyis parodontális betegség akkor jön létre, amikor a fogak felszínén felhalmozódik a bakteriális plakk. Ez a plakk egy ragadós réteg, amely baktériumokból és étkezési maradékokból áll, és ha nem távolítják el időben, komoly problémákhoz vezethet.

Hozzáfűzték, hogy a parodontitis, amely a parodontális betegségek legkritikusabb alakja, a világon a hatodik legelterjedtebb krónikus betegségnek számít, és jelentős fogvesztést okozhat.

A helyes fogápolás és a rendszeres fogkőeltávolítás alapvető lépést jelentenek a szájhigiénia fenntartásában. Súlyosabb esetekben azonban ezek önmagukban nem elegendőek a probléma megoldásához.

Ilyen esetekben gyakran alkalmaznak antibiotikumokat, de a kutatók figyelmeztetnek arra, hogy a túlzott antibiotikum-használat komoly veszélyeket rejt magában. Ezen gyógyszerek túlzott alkalmazása miatt a kórokozók egyre ellenállóbbá válnak, ami súlyos problémákhoz vezethet a jövőbeli kezelések során.

Ezért egy "nem antibiotikum-alapú kiegészítő antimikrobiális terápia" kidolgozása volt a céljuk.

És itt lépett színre a morin. Ez az összetevő nemcsak az alma héjában, hanem a guava leveleiben, a füge héjában, különféle teákban és mandulában is fellelhető. A világ minden táján "természetes, megfizethető és könnyen elérhető" forrásként szolgál az emberek számára. Különösen kiemelkedő választás, hiszen "erőteljes antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antibakteriális" tulajdonságokkal büszkélkedhet.

A morin hatékonyságát egy lényeges korlátozó tényező befolyásolja.

A morin egy különleges flavonoid, amelyet számos gyümölcsből nyerhetünk ki. Azonban ahhoz, hogy valóban kiaknázhassuk jótékony hatásait, nem elegendő csupán elfogyasztani; a hatóanyagot megfelelően fel is kell dolgozni.

A kutatók tehát a vegyületet porrá alakították, és olyan összetevőkkel kombinálták, mint a nátrium-alginát és a gellán gumi. A végeredmény úgy néz ki, mint a tejpor. Ez egy olyan eljárás, tette hozzá Sales, amelyet "már széles körben használnak gyógyszerekben, de a fogászatban még nem terjedt el".

A vizsgálatok során a kutatók felfedezték, hogy a por jelentősen csökkentette a gyulladást, az oxidatív stresszt és a fogínybetegségekkel gyakran összefüggő baktériumok szaporodását, beleértve a Porphyromonas gingivalis baktériumot is.

Bár az eredmények biztatóak, a kutatók előtt még jelentős feladatok sorakoznak. Céljuk, hogy létrehozzanak egy olyan terméket, amely nemcsak hogy összhangban van az emberek ízlésével, de minimális vagy akár teljesen mellékhatásmentes is, ráadásul gazdaságilag is életképes legyen a gyártása.

Related posts