Ha csontritkulásban szenvedünk, érdemes odafigyelni, hogy mely ételeket iktatjuk ki étrendünkből. Az alábbiakban bemutatunk néhány olyan ételt, amelyeket célszerű elkerülni, hogy támogassuk csontjaink egészségét.


Az életmódi tényezők, mint az alkohol, a kávé és a feldolgozott ételek kerülése, csökkenthetik a csontritkulás kockázatát.

A csontritkulás hazánkban minden tizedik embert érint, világszerte pedig milliók szenvednek tőle, különösen a menopauza után lévő nőket. A hormonális változások következtében az ösztrogén szintje csökken, ami a csontok meggyengüléséhez vezet. A Blikk a bildderfrau.de szakértői ajánlásai alapján összegyűjtötte azokat az ételeket, amelyek jótékony hatással vannak a csontokra, valamint azokat, amelyeket érdemes elkerülni.

Vannak olyan zöldségek, amelyeket csontritkulás esetén érdemes óvatosan fogyasztani. Az oxálsavat tartalmazó ételek, például a spenót, a rebarbara levelei és a cékla zöldje, képesek megkötni a kalciumot, így gátolják annak megfelelő felszívódását. Továbbá, az alkohol, a dohányzás, a túlzott sóbevitel és a foszfáttartalmú feldolgozott élelmiszerek szintén hátrányosan befolyásolják a csontok egészségét. A nagy mennyiségű kávéfogyasztásról is érdemes lemondani.

A szénsavas üdítőitalok mértéktartó fogyasztása nem ajánlott, mivel a bennük lévő szénsav káros hatással lehet a csontok egészségére. Kutatások szerint egyértelmű kapcsolat mutatható ki a csonttörések gyakorisága és a szénsavas italok rendszeres fogyasztása között. Érdemes tehát óvatosan bánni ezekkel az italokkal, hogy megőrizzük csontjaink erősségét és egészségét.

Ennyi korlátozás után most elérkezett az idő, hogy felfedezzük azokat az ételeket, amelyek valóban jótékony hatással bírnak ránk.

A kalcium a csontok alapvető építőelemének számít, elengedhetetlen a csontképződés és -megőrzés folyamatában. A tejtermékek, mint a joghurt és a sajt, emellett a zöldségek, például a brokkoli és a kelkáposzta, kiemelkedő kalciumforrások. Ne feledkezzünk meg a diófélékről, mint a mandula, valamint a magvak, például a szezámmag szerepéről sem, amelyek szintén jelentős mértékben hozzájárulnak a csontok egészségének fenntartásához.

A K-vitamin kulcsszerepet játszik a csontok egészségében, segíti a kalcium beépülését a csontokba. A kelkáposzta, a brokkoli és a kelbimbó gazdag K-vitaminban, de a diófélék és magvak, például a pisztácia és a kesudió is kiváló források. A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért mindig egy kis olajjal együtt fogyasszuk.

A magnézium a csontokon kívül az izmok számára is létfontosságú, stabilizálják a csontvázat. A teljes kiőrlésű gabonák, mint a zab és a barna rizs, valamint a hüvelyesek, például a lencse és a fehérbab, gazdag magnéziumforrások. A diófélék és magvak, mint a mandula és a tökmag, szintén hozzájárulnak a napi magnéziumszükséglet kielégítéséhez.

Related posts