Íme néhány tipp, hogyan fagyaszthatod le a gombát, hogy íze hónapok múlva is olyan friss maradjon, mint az első nap! Először is, válaszd ki a legjobb minőségű gombát, majd alaposan tisztítsd meg őket. A gombákat érdemes felszeletelni vagy darabokra vágni,
A gomba egy igazi kulináris kincs, amely ízével és textúrájával bármely ételt feldobhat, ám sajnos rendkívül romlandó is. Csak néhány napnyi tárolás után könnyen elveszíti frissességét, nyálkássá válik, és végül a kukában kötheti ki. De ne csüggedj! Van egy praktikus megoldás: ha tudod, hogyan kell megfelelően lefagyasztani, egész évben élvezheted a gomba gazdag ízét, bármikor, amikor csak vágyik rá a gyomrod.
A boltok polcain található gombák gyakran csak a "csomagolás dátumával" vannak ellátva, ám a pontos lejárati időt nem tüntetik fel - így sokan nem tudják, meddig tárolhatóak a hűtőben. A legtöbb gombafajta néhány napon belül romlásnak indul, különösen, ha nedvesség éri őket.
A fagyasztás valódi megmentőként lép színre: nem csupán az élelmiszerek eltarthatóságát növeli meg akár egy teljes évvel, de jelentősen hozzájárul az élelmiszer-pazarlás csökkentéséhez is.
Csak a ropogós, illatos és friss gombák érdemelnek helyet a fagyasztódban. Ha a gomba már fonnyadt, nyálkás vagy foltos, akkor sajnos már lemaradtál a lehetőségről.
Ha tudod, hogy pár napon belül nem fogod felhasználni, már a vásárlás napján fagyaszd le.
Két különböző technika áll rendelkezésre: párolás vagy előfőzés. Mindkét módszer hatékony, de a főtt gomba ízletesebb és kellemesebb textúrájú lesz a kiolvasztás után.
Tisztítsd meg alaposan a gombát, hogy eltávolítsd róla a szennyeződéseket és a földet.
Tisztítsd meg alaposan, majd vágd fel egyenlő részekre.
Kevés olajon pirítsd meg, amíg a nedvesség elpárolog és a gomba kissé megpuhul.
Hagyd teljesen kihűlni, aztán oszd el egy sütőpapírral bélelt tálcán, és fagyaszd le különálló darabokra.
Végül tedd zárható zacskóba vagy dobozba, szívd ki belőle a levegőt, és címkézd fel a dátumot.
Áztasd be a gombát 10 percre citromleves vízbe (2 csésze víz + 1 teáskanál citromlé), hogy ne barnuljon meg.
Párold gőz fölött 3-5 percig.
Hűtsd le jéghideg vízben, majd gondosan itasd fel róla a nedvességet.
Fagyaszd le egy rétegben, majd gondosan csomagold be.
A fagyasztott gombát sose edd nyersen, a fagyasztás ugyanis megváltoztatja az állagát.
Kiolvaszthatod a hűtőben egy éjszaka alatt, de bátran belekerülhet közvetlenül a serpenyőbe is, ha főtt ételben használod, mint például rizottóban, szószban vagy pörköltben.
Főtt formájában akár 9-12 hónapon keresztül is megőrzi frissességét.
Ha például gombás rizottót vagy tésztaszószt tervezel, érdemes az adagot előre kimérni és külön zacskózni, így később csak előkapod és már mehet is a serpenyőbe.





