Megdöbbentő felfedezések láttak napvilágot az ősmagyarokkal kapcsolatban, amikor egy külföldi történész mélyreható kutatásai révén feltárta népünk múltját. Az eredmények sokkolóak, és új fényben tüntetik fel a magyar történelem eddig ismeretlen aspektusai


Egy svédországi egyetem neves magyar szakértője, Bartosiewicz László, valamint a híres HUN-REN Bölcsészettudományi Kutatóközpont kutatója, Gál Erika, új megvilágításba helyezték a középkori magyar gasztronómia megértését. Felfedezéseik révén, amelyek a hajdani szent határokon belüli magyar sírok vizsgálatán alapulnak – sok esetben már osztrák, szlovák, szlovén és horvát területeken – a tudósok olyan következtetésekre jutottak, amelyek szinte sokkolják a modern ízlést és táplálkozási szokásokat. Az általuk feltárt adatok nemcsak a középkori magyar emberek étrendjét árnyalják, hanem rávilágítanak arra is, hogy milyen változatos és izgalmas volt a korabeli gasztronómiai világ.

A csontvázak vizsgálata során világosan kirajzolódnak a húsfeldolgozás nyomai, ami arra utal, hogy a patások nem csupán csaták vagy harcok áldozatai lettek, hanem tudatosan, húsukért lettek elejtve. A történelmi források is megerősítik, hogy az ősmagyarok körében elterjedt volt a lovak húsának fogyasztása, különösen abban az időszakban, amikor őseink a kelet-európai és ázsiai sztyeppék nomád életét élték. Azonban a középkorban, Szent István és a kereszténység elterjedésével a lovak étkezési célú felhasználása egyre inkább elítélendővé vált. A katolicizmus tanai szerint a lófogyasztás barbár szokásnak számított, s így a lovak, mint szent állatok, védelmet nyertek, ami alapvetően megváltoztatta a társadalmi normákat és étkezési szokásokat.

A szakértők megállapították, hogy a lóhús fogyasztásának visszaszorulása valószínűleg két jelentős történelmi eseményhez köthető. Az egyik ilyen mérföldkő a tatárjárás volt (1241-1242), amely drámai módon átalakította az ország népességét. Az elhullott és elhurcolt magyarok helyére betelepített idegenek, különösen a nyugatról érkező germánok és szászok, nem voltak hívei ennek a húsfajtának. Érdekes, hogy a kunok valószínűleg továbbra is ragaszkodtak a lóhús fogyasztásának hagyományához, míg a betelepülők e szokást elutasították.

Related posts