Munka közben elfojtja a lángokat, munka után pedig újra lángra lobbantja őket: Sándor a steaksütés mestere!
Ázsia Expressz: újabb izgalmas szereplők kiléte vált ismertté, és nem mindennapi neveket szerződtetett le a TV2!
Dezmond Sándor, a kaposvári tűzoltóság különlegesszer-kezelője, valóban egyedi és figyelemfelkeltő hobbival bír, amely barátai körében igencsak népszerű. Két évtizede dolgozik tűzoltóként, ami már önmagában is izgalmas szakma, de 11 évvel ezelőtt rátalált egy különleges szenvedélyre, ami teljesen magával ragadta. Azóta ugyanis megszállottan foglalkozik a steakek sütésével, vagyis a marhahús tökéletes elkészítésével. Sándor folyamatosan azon fáradozik, hogy technikáját a lehető legmagasabb szintre fejlessze. Legutóbbi versenyén pedig nemcsak hogy megmérettette magát, hanem elnyerte a Golden Ticket elismerést is, amellyel jogot szerzett a texasi világversenyen való részvételre. Ez a siker újabb lépés a tökéletes steak elkészítése felé vezető úton!
- Amikor megsütöttem az első steaket, akkor azt gondoltam, hogy nem is lett rossz, ma már biztosan máshogyan vélekednék - nevetett Sándor. - Akkoriban még nem is nagyon tudták, mi fán terem ez a dolog, én is könyvekből, újságcikkekből merítettem a tudást. Persze a végén mindig elfogyott a hús.
Sándor véleménye szerint az igazi steaksütés titkainak elsajátítása egy életre szóló tanulási kaland, ahol az ember folyamatosan felfedezi a tökéletes ízek világát.
- A végső cél természetesen az, hogy a hús tökéletesen átsüljön - mesélte Sándor egy széles mosollyal az arcán, miközben felfedte ezt a nem éppen meglepő titkot. - Az igazi kihívást az jelenti, hogy a körülmények sosem állnak meg: a fűszerek, a divatok és legfőképpen a hús minősége folyamatosan változik.
A sütés igazi titka a kiváló alapanyagokban rejlik. Hazánkban azonban még mindig kihívást jelent a megfelelő hús beszerzése, bár szerencsére egyre több hentes kínál igazán jó minőségű steakhez való húst.
- Az igazi prémiumminőség persze legtöbbször Amerikából érkezik, mégiscsak az a steak hazája - magyarázta Sándor. - A csúcsot a wagyu marha húsa jelenti, ennek kilója 60-90 ezer forint közt mozog - ezt mondjuk egy átlagos magyar háztartásban valószínűleg már senki nem veszi meg, hogy otthon sütögessen. Ami viszont elérhető és már elég jónak is számít, az az angus marha húsa, ebből jó steaket lehet készíteni.
Sándor, bár idehaza kétségkívül az élmezőnyben van, lehet, hogy nem jut ki a texasi világversenyre, noha a jogot elnyerte. Mivel azonban az utazást és a kint tartózkodást is saját zsebből kellene állnia, idén ez valószínűleg nem jön össze, a megmérettetésig pedig már csak pár hét van hátra. Persze ha a világ most nem is tudja meg, mennyire jó ebben, a barátai és bajtársai továbbra is szívesen segítik Sándor fejlődését.
A hús titkának kulcsa a megfelelő zsírtartalom. A zsírszövetek sütés közben szépen elkeverednek a hús rostjaival, ami segít megteremteni azt a kívánatos porhanyós állagot. A steak esetében különösen fontos, hogy ne süssük túl; a medium fokozat a legideálisabb, hiszen így megőrzi ízét és textúráját. Ha ennél jobban átsütjük, sajnos a végeredmény könnyen hasonlíthat a cipőtalphoz, ami nem éppen a legkellemesebb élmény.
Sándor egy izgalmas titkot osztott meg arról, hogyan varázsolhatunk ínycsiklandó steaket a konyhánkban: - Az első és leglényegesebb lépés a minőségi hús kiválasztása. Szerintem a bélszín túl száraz, mivel zsírtalan, de tudom, hogy sokan ennek a hívei. Én inkább a ribeye-ra szavaznék, ez az a húsfajta, ami igazán közel áll a szívemhez. A második kulcs a fűszerezés: itt nem kell túlságosan bonyolítani a dolgokat, csupán sóra és borsra van szükség. A következő lépésben egy forró serpenyőbe kell helyeznünk a húst, ahol 2-3 cm vastagságú szeletnek mindössze 3-3 percre van szüksége a kérgesításhoz mindkét oldalán. Miután ez megtörtént, ízlés szerint tehetünk rá egy kis vajat, kakukkfüvet vagy rozmaringot – az ízek harmóniáját már csak a fantáziánkra bízzuk.