A Balaton partján, a nyár langyos szellőjében, egy különleges étkezési élmény bontakozik ki: a velős csont, mint egy evező, ringatózik a víz tükrén. Ez az év strandétele igazi ízbombát ígér, mely a helyi hagyományokat ötvözi a modern gasztronómia varázsáv


A Balatoni Kör idén már tizedik alkalommal hirdette meg Európa egyedülálló strandétel-versenyét. A zsűri tagjai között a Street Kitchen is megtisztelő helyet kapott. Felejthetetlen gasztronómiai kalandra indultunk, amely során egyetlen nap alatt 9 balatoni éttermet látogattunk meg. Az ízek tengerében 14 különböző fogást kóstoltunk, hogy kiderítsük, melyik étel érdemli ki legjobban az Év balatoni strandétele címet. A gyomrunk és ízlelőbimbóink próbára tételére készültünk, hiszen a Balaton partján a gasztronómia és a nyári hangulat találkozik.

Összegzésül, izgalmas hírekkel szolgálok nektek: a zsűri döntése alapján 2025 legjobb strandétele a Bivalytatár velőscsont-csónakban érkezik! Ez a különleges név és egyedi megjelenés mellett ízével is lenyűgözte a zsűrit, akik azonnal beleszerettek. A balatongyöröki Kicsi Csóka Bisztró nemcsak az ételével, hanem az év felfedezettjeként is kiemelkedett. Emellett a legjobb strandbüfé címet a balatonmáriafürdői A Pizza Sztori nyerte el, míg az év legfinomabb stranddesszertje a Gyenesdiáson található Granola optimist lett.

De vajon mi is a titka az idei év legjobbnak választott strandételének? A balatongyöröki Kicsi Csóka Bisztró bivalytatárja egy igazi élmény, hiszen velős csontból készült "csónakban" érkezik, amelyben burgonyagratin, tormahab és zellerropogós társaságában tálalják. Az étel alapanyagai zömmel a környékről származnak; a zalaköveskúti bivalyt kézzel aprítják, míg a tatárt ízletes szardellával, kapribogyóval, kovászos uborkával és házi majonézzel bolondítják meg, így egy friss és izgalmas ízkombinációt kapunk. A velőnek köszönhetően igazán laktató, igazi balatoni beach food élményt nyújt. E különleges bisztróétel ára 5890 Ft, és biztosan emlékezetes gasztronómiai kalandot ígér.

Eszembe sem jutna összeházasítani a velőt a nyers marhahússal, egyik sem egy lájtos darab, de kifejezetten kellemes párost alkotnak. Két embernek is elég adag, egy pohár pezsgővel kitűnő nyáresti választás, nagyon ajánlom. Nem volt kérdés a zsűri tagjai számára, hogy ez lesz az Év strandétele 2025-ben. Mindenkinek ízlett, és maga az étterem is levett a lábáról mindenkit.

A Kicsi Csókában szinte minden olyan élményt felfedezhetünk, amely egy balatoni hely varázsát adja, ezért is érdemelte ki az Év felfedezettje díjat a frissen megnyílt hely, amely nem a györöki strand forgatagában, hanem a Szépkilátó közelségében, a Szép Balaton elnevezésű partszakaszon várja a látogatókat.

A büfé kategóriában a balatonmáriafürdői A Pizza Sztori kiemelkedik, mint a győztes. Az étel inspirációját a római suppli formájából merítette, ám itt egy különleges balatoni csavarral találkozhatunk: a harcsapaprikás egyesül a túrós csuszával, hogy egy formázható, ínycsiklandó masszát alkosson. Ezt követően "nyalóka" alakúra kirántják, így igazi látványossággá válik. Az élményt kapros túró- és kápiakrémmel tálalják, mindezt melegen, 3990 Ft-os áron.

Az Év stranddesszertje címet a gyenesdiási Mónisüti Granola Optimist érdemelte ki, amely az idei újdonságok között a beach food csónak kategóriában is indulni tudott. Az Év strandétele 2025-ös versenyének díjazottjait a fövenyesi Kalóz Bisztróban ünnepelték meg, ahol a közönség megismerhette a legjobbnak választott fogásokat. Az esemény során nem csupán a győztesek kerültek reflektorfénybe, hanem az is figyelemre méltó, hogy a mezőny kimagasló volt, így számos ízletes étel megérdemelte volna a díjat. Már az is figyelemre méltó teljesítmény, hogy a nevezett több mint 60 ételből valaki bejutott a döntőbe. De hogyan is alakult mindez, és hol jártunk a verseny során? Érdemes felfedezni minden egyes helyszínt és kóstolni a különleges ételeket. A hétvégére érkező kánikula tökéletes alkalom, hogy egy felejthetetlen balatoni körutat tervezzünk!

Első megállónk a Fogas Bisztró volt, egy rendkívül hangulatos családi vállalkozás, amely kifejezetten a halas ételekre specializálódott. Korábban már írtam róluk, hiszen a munkájuk igazán figyelemre méltó. Többször részt vettek az Év strandétele versenyen, és mindig igyekeznek valami igazán különleges ételt kreálni. Nem véletlen, hogy számos díjat nyertek, hiszen a halakat egészen új, kreatív köntösbe bújtatják, újraértelmezve azokat. Az idei újdonságuk, a harcsás csevap, igazán lenyűgözött, és méltán érdemli meg a figyelmet.

A különféle harcsakolbászokat például nem szeretem, de ezt bármikor kikérném újra, és erre biztatlak titeket is! Erősen vissza kellett magam fogni, hogy ne egyem meg az egész ételt. (Egy ilyen egész napos tesztelésen nagyon kell figyelni, hogy az ember csak csipegessen az ételből, különben nagyon kikészül.) A csevap harcsa és fogas keveréke, és kerül bele nem kevés füstölt szalonna is, ami az ízén is érződik. Ezt csak azért emelem ki, mert azoknak is nagyon ajánlom ezt a fogást, akik nem hívei az erős halíznek. Halból csevapot készíteni eleve zseniális ötlet, da a kreáció valódi lényege a házi ajvár, ami egy nagyon különleges paprikából készül. Imádtam az egészet, talán az ára magas kissé, 4990 Ft.

A Fogas mellett egy különös desszert is készült, amely a "cuccos desszert rántott tej" nevet viseli. Már kóstoltam rántott tejbegrízt, de a rántott tejet még sosem próbáltam, ezért izgatottan vártam az élményt. Az elkészítése igencsak bonyolult: a tejet kukoricakeményítővel sűrítik, majd corn flakes bundában aranybarnára sütik. A tálaláskor egy csipetnyi karamellöntet és egy gombóc vaníliafagyi kerül mellé. Hihetetlenül laktató, egy egész adagot biztosan nem tudnék elfogyasztani.

Cím: 8226 Alsóörs, Strand utca 16.

Második megállónk egy igazi kis gyöngyszem volt Siófokon: a Julcsi Kalácsoda. Ez a szeretetteljes családi vállalkozás kizárólag kürtőskalácsot kínál, és ami igazán különleges, hogy egész évben nyitva tartanak. A kalácsok Juli, a tulajdonos, erdélyi nagymamájának titkos receptje alapján készülnek. Juli elmondása szerint a recept Csíkszereda környékéről származik, és gyerekként szinte a vérében volt a kalácssütés művészete. Tavaly a Julcsi Kalácsoda elnyerte az Év strandétele versenyen az év felfedezettje címet, málnás kalácsuk pedig azóta is a legkeresettebb termékük. Az idei Év strandétele versenyére már két különleges kaláccsal is készültek: az egyik sós, amelybe a Déli Part BBQ ínycsiklandó húsát pakolják. Ebből a hatalmas adagból garantáltan jól laktok, hiszen a fél kalács tele van hússal és BBQ-szósszal! Az ára 3200 Ft. Bár az aranygaluskalács nem váltotta meg a világot számomra a túl édes szósz miatt, Juli egy baconös-sajtos kürtőskalácsot is készített, ami nálam abszolút a csúcsot jelentette. Ez a különleges ízkombináció valóban lenyűgözött, és kétséget kizáróan ez lett a kedvencem!

Cím: 8600 Siófok, Bocskai utca 7.

Ez a hely igazán friss színfolt a gasztronómiai palettán, hiszen mindössze négy éve nyitotta meg kapuit, és az autentikus nápolyi pizza a fő vonzereje. A tulajdonos elmondása szerint hosszú hónapok kísérletezése előzte meg a tökéletes tészta kialakítását: a 24 órás kelesztés és a gondosan válogatott olasz liszt garantálja a kiváló ízeket. Ráadásul nemrégiben egy pékséget is alapítottak, ahonnan Szóládról érkeznek a friss, kovászos pékáruk. Külön figyelmet fordítanak a minőségi kávéra is, amely még inkább emeli a hely hangulatát és élményét.

Nekünk azonban nem pizzával, hanem egy valódi helyi alkotással készültek, egy olyan étellel, amiben minden helyi alapanyag. A tokhal Keszthelyről érkezik, faszénen grillezik meg, alatta egy lecsó figyel, aminek fő jellegzetessége, hogy a cukkini egy helyi termelő kertjében nő. Minderre a koronát a helyben sült, pizzatésztából készült lepény teszi fel. A hal nagyon finom volt, de azért tokhalat már sokszor ettem, pizzakenyérrel tunkolni a lecsót azonban tök nagy élmény. A sült keszthelyi tokhal-ratatouille nevű étel ára 6200 Ft.

Cím: 8624 Balatonszárszó, Fő utca 5.

Szintén igen egyedi alkotással indult a versenyen a BL Yacht Club, egy vega és egy húsos ételt is neveztek a versenybe. Mivel a séf nagyon szereti az ázsiai ételeket, így egy baóval készült, amit egy kis csavarral, egy balatoni, egészen pontosan keszthelyi kolbásszal töltött meg. Csak előtte éppenséggel még ki is rántotta! A baót francia mustárral és némi csalamádéval pakolta meg, és ebbe került a kolbász. A vega változatban pedig rántott tofu landolt - ez talán egy kicsit idegen a regionális alapanyagoktól. A kolbászos változat viszont nekem kifejezetten bejött, aki arra jár, annak nagyon ajánlom kipróbálásra. Ára 3990 Ft.

Cím: Balatonlelle, Rozmaring utca 7, 8638.

A Lángos World is egy régi játékos az Év strandétele versenyben, sőt egyszer már nyertek is. A tulajdonos nagyon szeret utazni, a lángosaikkal is szinte körbe lehet repülni a Földet az ízek szárnyán. A most nevezett currys lángos ötletével például Srí Lankán találkozott, ahol a helyi kenyérrel, rotival eszik a curryt. Ennek példájára alkotta ő meg most a Cseng Curry nevű lángost. Én soha nem párosítanék össze egy curryt a lángossal, ezért is lepett meg, hogy tök jól működött. Ennél is jobban bejött viszont a Kárpát lángos, amin a feltét egy tejföllel kevert juhtúró és füstölt pisztráng volt. A koronát a lángosra a paprikás marinált hagyma tette fel, ami csodásan roppant. Ára 2900 Ft.

Cím: 8647 Balatonmáriafürdő, Csatornapart utca 17.

A 2025-ös Év strandétele versenybe idén desszerttel is nevezhettek a résztvevők, és az Év stranddesszertje címet a gyenesdiási Mónisüti különleges kreálmánya nyerte el. A Granola Optimist névre keresztelt finomság a gyerekek kedvenc tanulóvitorlásáról, az Optimistről kapta a nevét. A desszert egy fánk formájában ölt testet, amely a vitorlát és a hajótestet szimbolizálja, tölteléke pedig egy ínycsiklandó mézes-joghurtos krém, friss erdeigyümölcs-öntet és ropogós granola rétegekből áll, mindez pedig mindössze 1290 Ft-ért elérhető. Az alkotás egyensúlya lenyűgöző, hiszen tökéletes harmóniában ötvözi az édes és savanyú ízeket, valamint a roppanós textúrát. Ez a desszert nem csak egy édesség, hanem egy igazi élvezet, amelyet örömmel fogyasztanék el egy csésze presszókávé kíséretében.

Cím: 8315 Gyenesdiás, Madách utca 46.

Egy igazán különleges gasztronómiai élménnyel indult a balatonmáriafürdői A Pizza Sztori a versenyen, amely, ahogy a neve is sugallja, egy pizzéria. Már korábban is írtunk róluk, hiszen a nápolyi stílusú pizzáik nemcsak Balatonmáriafürdőn, hanem újonnan megnyílt nagykanizsai üzletükben is nagy népszerűségnek örvendenek. Most azonban nem a klasszikus pizza került terítékre, hanem egy izgalmas új étel, amely az olasz suppli ihletésére készült. Eredetileg rizsből készül, de ők a helyi ízekhez igazították: egy sűrű, ízletes harcsapaprikás került összevegyítésre túrós csuszával, majd a keveréket nyalóka formára alakították, panírozták és kirántották. Az étel mellé édes kápiakrémet és kapros túrót kínáltak, így egy igazán különleges kombináció született. Bár az összetevők elsőre furcsának tűnhetnek, az elkészült étel íze kifejezetten finom és egyedi! Ha nem lenne ekkora rajongóm a pizzának, valószínűleg ezt választanám, de egyelőre maradok a klasszikus választásomnál. Az ára 3990 Ft, amit abszolút megér, ha valami igazán különlegesre vágyunk.

Cím: 8647 Balatonmáriafürdő, Rákóczi Ferenc u. 35.

Az ázsiai ízek fúzióját hozta el Varga Dániel, a Club Tihany Beach Grill séfje, aki többéves thaiföldi tapasztalatával különleges élményt teremtett. Ételét szinte lehetetlen pár szóval megragadni: a mogyorós-ponzus ropogós pisztrángfilé, körülölelve "tökfőzelékkel", currys barackkal és csíkos burgonya-churros "lángossal" egy igazi kulináris remekmű (5800 Ft). A vajtök velouté sós nektarinnal és kókusszal önállóan is izgalmas ízutazásra csábítja a rév melletti strand látogatóit, akik a Club Tihany varázslatos környezetében élvezhetik ezt az egyedülálló gasztronómiai élményt.

Cím: 8237 Tihany, Rév u. 3.

Kardos Gábor, a verseny ötletgazdája kiemelte: "Európa egyetlen strandétel-versenye nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a balatoni beach food helyek ma már a külföldiek számára is kiemelt régiós vonzerőt jelenthetnek, mivel nem valami világtrendet másolnak. A versenyben visszatérően jól szereplő helyek egymást is inspirálva olyasmit hoztak létre, ami sem a fővárosi street food trendekben, sem a külföldi gasztronómiában nincs meg ebben a sajátosan balatoni formában, amit épp ezért csak a Balatonnál nevezünk beach foodnak. A helyi alapanyagok használatán túl sajátosan balatoni stílust hozott létre az is, ahogy például a harcsapaprikással alapjaiban értelmeznek újra mondjuk egy olasz nemzetközi sztenderdet, vagy - ami idén markáns trendnek mutatkozott - ázsiai ételeknek adnak olyan sajátosan helyi csavart, amitől az eredmény már nem tekinthető olasz vagy ázsiai ételnek, hanem lényegében balatonivá teszik."

Related posts